Teava presiune din polietilenă

Țevile sunt produse de EURO.EM S.R.L Piatra Neamț, pe utilaje de ultimă generație. Se fabrică prin procedeul de extrudare și coextrudare utilizat în domeniul maselor plastice, realizate din materie primă PE80, PE100, PE112 , PE100- RC și PP de culoare neagră sau albastră pentru apă, verde sau portocaliu pentru protecție cabluri telecomunicație, respectiv galbenă pentru gaze naturale, destinate aplicațiilor sub presiune sau curgere liberă.

Automatizările liniilor de producție sunt următoarele :

 • Dozatoare gravimetrice pentru dozarea materialelor și materiilor prime componente;
 • Senzori termici și presiune de monitorizare a temperaturii constante în extrudere ;
 • Aparat digital ultrasonic pentru monitorizare grosime continuă pereți și a diametrului exterior;
 • Dispozitiv laser de măsurare și inscripționare a datelor ;
 • Urmărirea pe calculator a întregului proces de fabricatie.
TIPURI DE TEVI DIN PE REALIZATE

Tevile TIP 1 EEM un singur strat (monostrat ) culoare neagră sunt fabricate având ca materie primă granule de PE80, PE100 PE112 sau PE100 RC . Țevile fabricate din PE100 RC sunt instalate (îngropate ) fără pat de nisip.
Marcajul țevilor este cu culoare albastră pentru apă, galben (portocaliu) pentru gaze și alte culori (verde, maro, etc) pentru protecție cablu telecomunicații sau alte aplicații.

Țevile TIP 2 EEM cu două straturi (dublu strat integrat) sunt fabricate din PE80, PE100 sau PE112 strat interior și PE100 RC strat exterior integrat în structura țevii. Acest tip de țeavă poate fi instalat (îngropat) fără pat de nisip, datorită proprietatilor fizice deosebite avute de stratul exterior din PE100RC. Diametrele realizate sunt cuprinse între DN Ø20 – Ø630 mm, SDR6 la SDR41, și presiunile nominale cuprinse între PN4 si PN32.

Grosimea stratului exterior poate fi de minim 10% (dar nu mai mic de 0,8mm) și maxim 30% din grosimea peretelui. Stratul exterior este din PE100RC de culoare neagră, albastră, verde, portocalie sau galbenă, iar stratul interior poate fi din PE80, PE100, PE112 sau PE100RC de culoarea neagră sau albastră, verde, portocalie sau galbenă.

Acest tip de țeavă îmbină calitatile celor 2 tipuri de material (PE100 și PE100RC), datorat fuziunii celor 2 straturi, ce conferă o rezistență sporită la fisurare și tensiuni interne, precum și la agresiuni mecanice interne, cât și externe țevii.

TIP 3 EEM PREMIUM cu trei straturi (multi strat integrat) sunt fabricate din PE80, PE100 sau PE112 la stratul intermediar și PE100 RC straturile interior și exterior. Acest tip de țeavă poate fi instalat (îngropat) fără pat de nisip, datorită proprietăților fizice deosebite avute de stratul exterior din PE100RC. Diametrele realizate sunt cuprinse între DNØ20–Ø630mm, SDR6 la SDR41, și presiunile nominale cuprinse între PN4 și PN32.

Acest tip de țeavă îmbină calitațile celor 2 tipuri de material (PE80, PE110 sau PE112 și PE100RC), datorat fuziunii celor 3 straturi ce conferă o rezistență sporită la fisurare și tensiuni interne, precum și la agresiuni mecanice interne, cât și externe țevii.
Marcajul țevilor poate fi realizat cu culoare albastră pentru apă și galben (portocaliu) pentru gaze.

Pentru țevile de presiune TIP 3 EEM PREMIUM culorile straturilor sunt opționale.
Grosimea straturilor interior și exterior poate fi de minim 20% și maxim 45% din grosimea peretelui, iar cel intermediar între 80% si 55% cu o toleranță a proporțiilor dintre straturi de ±10%. Stratul exterior și interior este din PE100RC de culoare neagră, iar stratul intermediar poate fi din PE80, PE100, PE112 în culorile negru, albastru, galben sau portocaliu, în funcție de aplicație sau solicitare a clientului.

TIP 4 EEM cu strat de protecție din PP (dublu strat neintegrat) sunt fabricate din PE80, PE100, PE112 sau PE100RC strat interior și PP (polipropilenă) strat exterior și sunt instalate (îngropate) fără pat de nisip. Stratul exterior de polipropilenă este cu 10 % în plus față de diametrul țevilor.
Culoarea stratului exterior este albastră pentru apă și galbenă (portocalie) pentru gaze. Dimensiuni: Ø20 – Ø630 mm.

TIP 4 EEM cu strat de protecție din PP (dublu strat neintegrat) sunt în conformitate cu ISO 4065, având un strat exterior protector adițional din polipropilenă PP. Țevile de dimensiuni conform ISO 4065, cu un înveliș de protecție exterior, constau dintr-o țeavă de bază din PE80, PE100, PE112 sau PE100RC monostrat sau multistrat și o manta protectoare din polipropilenă. Grosimea minimă a învelișului protector este de 10% din grosimea peretelui țevii de bază, dar nu mai subțire de 0.8 mm, astfel grosimea minimă a învelișului de protecție depinde de dimensiunea țevii, țevile de dimensiuni mari au o manta mai groasă din cauza încărcărilor mai grele pentru care sunt proiectate. Rezistența de îmbinare dintre mantaua protectoare și conducta de bază trebuie să fie atât cât forțele de forfecare care apar în timpul poziționării țevilor.

TIP 5 EEM cu manta interioară din POLIPROPILENĂ, integrată (strat INTEGRAT în structura țevii) pentru transport hidrocarburi brute și lichide abrazive, țevi fabricate din PE100RC sau PE112 stratul EXTERIOR și la interior POLIPROPILENĂ, manta interioară integrată, în concordanță cu EN14125 :2013 , ISO 4065, SR ISO 4437 1-2, SR EN 1555-1-4, EN ISO15494 pentru transportul fluidelor industriale.

Țeava TIP5EEM cu manta interioară din POLIPROPILENA, integrată, poate fi utilizată la realizarea instalațiilor de transport prin curgere liberă sau sub presiune, a hidrocarburilor brute și a lichidelor abrazive, montate îngropat, fără pat de nisip, respectând Normativele și standardele în domeniu, transmise de proiectant.
Mantaua interioară (stratul interior de POLIPROPILENĂ, integrat în structura țevii) reprezintă 10% din grosimea totală a peretelui țevii, dar nu mai puțin de 0,8 mm, cu o abatere admisibilă de ±15%. Culoarea stratului interior din PP poate fi albastră, verde, portocalie sau conform solicitării clientului, iar stratul exterior este de culoare neagra din PE80, PE100 PE112 sau PE100RC masterizat cu Negru de fum rezistent la radiatiile UV.
Rezistenta sporita la contactul cu hidrocarburile brute și lichidele abrazive a țevilor de TIP5EEM cu manta interioară din PP integrată, este dată de caracteristicile fizico-chimice a materiei prime utilizate la formarea stratului interior integrat, respectiv a polipropilenei PP și PP-HM, ce are caracteristici superioare privind rezistența chimică la contactul îndelungat cu hidrocarburile brute și rezistență mecanică superioară la abraziune, comparativ cu polietilena PE80, PE100, PE100RC, PE112 din care este realizat stratul exterior, ce conferă elasticitate și rezistență la fisurare privind presiunea internă.
Gama dimensională este Ø50÷Ø630 mm, cu grosimea pereților conform standardelor de referință menționate în capitolul anterior.
Grosimea minimă a stratului interior din POLIPROPILENA depinde de diametrul exterior al țevii și SDR, reprezintă 10% din grosimea totală a peretelui țevii, dar nu mai puțin de 0,8 mm. Țevile de diametre mai mari de 110 mm, au o manta interioară mai groasă din cauza încărcărilor mai grele pentru care sunt proiectate. Rezistența de îmbinare dintre mantaua protectoare și conducta de bază trebuie să fie egală cu forțele de forfecare care apar în timpul poziționării țevilor.
Cu alte cuvinte, filmul de POLIPROPILENA, este frecvent utilizat atunci când este necesară o permeabilitate minimă. Straturile de POLIPROPILENA, oferă o rezistență foarte mare la combustibili de hidrocarburi, uleiuri minerale și mulți solvenți organici. Acest lucru face ca acest material să fie ideal pentru aplicații care implică substanțe chimice, cum ar fi rezervoarele de combustibil din plastic, ambalajele chimice și îmbrăcămintea de protecție.

TIP 6 EEM cu manta interioară și înveliș exterior din POLIPROPILENĂ, integrate (straturi din PP INTEGRATE in structura țevii) pentru transport hidrocarburi brute și lichide abrazive, țevi fabricate din PE100RC sau PE112 stratul INTERMEDIAR, iar la interior și exterior POLIPROPILENĂ, în concordanță cu cerințele EN14125 :2013 , ISO 4065, SR ISO 4437 1-2, SR EN 1555-1-4, EN ISO15494 pentru transportul fluidelor industriale.
Țeava TIP6EEM cu manta interioară și înveliș exterior din POLIPROPILENĂ, integrate (straturi din PP INTEGRATE în structura țevii), poate fi utilizată la realizarea instalațiilor de transport prin curgere liberă sau sub presiune a hidrocarburilor brute și a lichidelor abrazive, montate îngropat fără pat de nisip, respectând Normativele și standardele în domeniu, transmise de proiectant.

Mantaua interioară și învelișul exterior realizate prin coextrudare, reprezintă minim 15% din grosimea totală a peretelui țevii, dar nu mai putin de 1,00 mm cu o abatere admisibilă de ±15%. Culoarea stratului interior și exterior din PP poate fi albastră, verde, portocalie sau conform solicitării clientului, iar stratul intermediar este de culoare neagră din PE80, PE100 PE112 sau PE100RC .
Rezistența sporită la contactul cu hidrocarburile brute și lichidele abrazive a țevilor de TIP6EEM cu manta interioară din PP integrată și strat integrat PP de protecție la exterior, este dată de caracteristicile fizico-chimice a materiei prime utilizate la formarea straturilor exterior/interior integrat, respectiv a Polipropilenei PP si PP-HM ce are caracteristici superioare privind rezistenta chimica la contactul indelungat cu hidrocarburile brute și rezistență mecanică superioară la abraziune, comparativ cu polietilena PE80, PE100, PE100RC, PE112 din care este realizat stratul exterior ce conferă elasticitate și rezistență la fisurare, privind presiunea internă.
Gama dimensională este Ø50÷Ø630 mm cu grosimea pereților conform standardelor de referință menționate în capitolul anterior.

Aceste materiale sunt prelucrate printr-o tehnologie de nouă generație, multistrat integrat și asigură cea mai înaltă fiabilitate a produsului.
AVANTAJELE ȚEVILOR MULTISTRAT PE 100, PE100RC și PE100 (PE100RC) cu strat integrat din PP:

 • Pot fi conectate mecanic, cap la cap și prin electrofuziune
 • Rezistență superioară la fisurare
 • Rezistență superioară la lovituri mecanice (pietre, corpuri străine, etc.)
 • Pământul excavabil poate fi utilizat ca material de umplere
 • Pot fi utilizate pentru montare fără șanțuri
 • Capacitate avansată la încărcare chimică și termică
 • Suprafață interioară netedă
 • Rezistență chimică foarte bună (valori PH 1-13)
 • Rezistenta ăn condiții de trafic greu
 • Durată de viață de 100 de ani
 • Rezistența la temperatură (pe perioadă scurtă până la 100 °C, pentru perioade mai lungi de până la 60 °C)

TUBURI DIN POLIETILENĂ PE80, PE100 PE112 și PE100RC, MONOSTRAT, DUBLU STRAT INTEGRAT, TRIPLU STRAT INTEGRAT și cu STRAT DE PROTECȚIE PP, cu rezistență crescută la propagarea fisurilor, produse și comercializate de EURO.EM SRL, au o gamă larga de utilizare – lucru pus în evidență de valabilitatea tehnică a acestor produse, încrederea în ele, simplitatea la montaj și întreținere – pentru următoarele domenii de utilizare :

 • Rețele de distribuție a apei potabile;
 • Rețele de irigare;
 • Instalații mobile de irigare;
 • Rețele îngropate antiincendiu;
 • Linii de transport a lichidelor alimentare;
 • Linii de transport a lichidelor industriale;
 • Rețele de distribuție gaz;
 • Rețele transport hidrocarburi brute (exclus benzina si cetone);
 • Rețele de canalizare urbana, curgere liberă, vacumatice sau sub presiune;
 • Instalații de tratare a apelor;
 • Sisteme de drenaj;
 • Sisteme de drenaj în medii speciale;
 • Scurgeri civile la interiorul construcțiilor;
 • Sisteme de protecție a cablurilor electrice;
 • Sisteme de protecție fibră optică;
 • Sisteme de protecție a rețelelor de telecomunicații;
 • Conducte de ventilare speciale;
 • Conducte pentru lichide abrazive;
 • Manta de protecție pentru stratul izolator al țevilor metalice preizolate termic.

Diametrele exterioare ale țevilor și grosimea minimă de perete sunt în conformitate cu SR ISO4427, respectiv SR ISO4437 – complementar, toată gama de fitinguri confecționate (coturi, teuri, ramificații, etc.). Toleranțele la grosimile de perete în orice punct sunt conforme gradului V din ISO 11922-1. Diametrul exterior mediu, abaterile de la circularitate (ovalitate) și toleranțele lor sunt în conformitate cu normele în vigoare.

Conectarea țevilor

Țevile din PE100 și PE100 RC pot fi conectate mecanic, prin sudură cap la cap și prin electrofuziune de la diametrul de 20mm la 160 mm.

Conectare mecanică cu fitting-uri

Sudură Cap la Cap

Zonele de sudat sunt încălzite cu ajutorul plăcii încălzitorului, după îndepărtarea plăcii țevile sunt îmbinate sub presiune .
Temperatura de încălzire trebuie să fie între 200˚C și 220˚C. 

Conectare cu fitting-uri de Electrofuziune

Pentru informații suplimentare, vă invităm să luați legătura cu echipa noastră!

Harta site

Pentru a accesa versiunea in limba engleza a siteului dati click aici